tisdag 19 februari 2013

Vad man inte ska svara

Om någon, till exempel ens partner, berättar att hen till exempel skickat ett trevande mejl till ett trädgårdsföretag och bett om råd om stenläggning och frågat om man kan lägga gatsten själv eller behöver anlita proffs (och givetvis inte fattat några som helst ekonomiskt bindande beslut) och ivrigt berättar för dig  hur hen har tänkt angående uppfart och uteplats ska man inte svara "det kommer att bli jättefult och jag tycker det är en usel idé".

Vad man i stället ska svara är: vilket jättebra initiativ! Fast det kan bli knepigt med problem X, skulle du kunna tänka dig att välja material Y i stället?

Eller rentav: vilket jättebra initiativ! Fast jag är inte säker på att vi har råd att göra det i år eftersom vi måste försäkra oss om att det förbannade taket inte läcker.

Det behöver inte handla om stenbeläggning på uppfart, det kan lika gärna handla om semesterplaner eller något så vardagligt som vad vi ska äta till middag. Men att skjuta ner initiativtagarens förslag utan att erbjuda ett motförslag leder till ett av två scenarier: antingen blir det gräl eller så driver initiativtagaren sin sak i alla fall. Och sen sitter man där i ett egnahemshus i Vanda, i brist på motförslag, och har det ganska idylliskt.

Vad mor gör är alltid det rätta. Finns det inte en saga som heter så?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar