tisdag 12 februari 2013

Jag har uppfunnit en bakelse

Jag har uppfunnit en kvinnodagsbakelse. Efter att ha satt i mig fyra stycken sedan i lördags kan jag konstatera att den är väldigt god - att den fortfarande smakar efter en per dag fyra dar i sträck ser jag som ett gott betyg.

Den kommer i HBL den åttonde mars, tillsammans med några andras förslag på läckerheter för att fira internationella kvinnodagen. De andra är feministiska konstnärer, genusvetare, Marthaförbundet och vad det nu var, så vilken roll jag spelar i detta celebra sällskap är för mig lite oklart. Men jag blev tillfrågad och hann inte ens tacka nej innan namn, utseende och innehåll hade tagit form i min hjärna, så nu är bakelseuppfinnare är ett epitet jag härmed kan lägga till min cv.

Ni som känner mig vet att jag anser att kommersialiseringen av denna viktiga dag hör fan till. Kvinnodagen är viktig och "seså här har du en bukett med rosor/en ny rynkkräm/ett set med porriga underkläder som tack för att du är så duktig och jobbar för 80 % (om du har tur) av lönen du är värd och vårdar och står i" är ett fult försök att förminska dess betydelse. Det handlar inte om mig, jag vill inte ha rosor och lullull, jag vill att hälften av världens befolkning ska tas på lika stort allvar som den andra hälften. Så ni kan vara alldeles lugna - min kreation strider inte med mina åsikter. Och jag behöver inte få bakelsen köpt till mig av någon man - jag kan alldeles väl köpa den själv och avnjuta den med champagne tillsammans med någon bästis. För baka den själv lär jag inte göra fler gånger.

4 kommentarer:

 1. Min vän matkreatören! Du är snart min hippaste (och kändaste) vän (jag vet ju att det verkligen är det du jobbar hårast mot här i livet), så mycket i-vinden-grejer som du sysslar med nu för tiden (morgonTV-framträdande och matkreatörande är ju det hippaste bloggare i Sverige kan syssla med nu för tiden i varje fall). För oss som inte har tillgång till HBL, kan du bjuda på recept och bild efter publikationsdagen? Eller kommer den att kunna beskådas i nätvarianten av tidningen också?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nå jå, det är nästan lite löjligt. Sen ska man också komma ihåg att det är lätt att bli kändis i Svenskfinland. Recepten läggs ut på hbl.fi så månne inte de övriga texterna också läggs ut - annars skickar jag den till dig. Du är ju mitt favoritsällskap att mumsa bakelse med, det kan hända jag måste baka dig en någon gång. Trots att jag i lördags svor på att aldrig laga bakelser igen.

   Radera
 2. Bakelsen var mycket god, hälsar den lyckligt lottade som fick provsmaka i lördags. Vrickat värre att inte tacka ja till att ha haft ett par bakelser också för följande dag.
  Kram och tack för uppvaktningen :-)
  - Marina

  SvaraRadera
 3. Jag vet redan att min arbetsgivare kommer att ge alla kvinnor en ros på fredag. Samma arbetsgivare var också den enda i intervjuvsvängen som INTE berörde civilstånd, familj och faderuttan när det begav sig (Sampel en av åtta eller någo sånt) Kvinnor i ledningsgruppen finns det av men ändå är det en jätte mansdominerad branch.
  Det känns mer som en klapp på huvudet än uppriktigt erkännande att få rosen. Jag funderar på att tacka för uppmärksamehten men ändå inte ta emot den. Men varför göra ett nummer när jag ändå inte har konkreta klagomål att komma med.

  SvaraRadera