måndag 3 juni 2013

20/80-regeln

Det finns en teori om att 20 % av insatsen gör 80 % av jobbet. Resten är filande och perfektionism. Om ett rum ser för jävligt ut kan man åstadkomma 80 % av städningseffekten genom att lägga de mest felplacerande, drällande grejerna på sin plats, dammsuga och torka bort fläckar. Resten - att damma mattor, dammsuga under och i soffor och stolar, torka damm på gardinstänger och våttorka strömbrytare, elsladdar och dörrkarmar, kan man hålla på och fila med hur länge som helst och det gör inta stort synliga resultat.

Samma går att tillämpa på artiklar som ska skrivas, gräsklippning, kroppsvård och vad som helst. Och faktum är att det funkar. Jag har kunnat få femmor för essäer jag inte varit helt nöjd med bara genom att jag tagit tag i det och skrivit dem. Ingen har märkt att jag inte hänvisat till allt jag kunnat hänvisa till - det har inte saknats och det är bara jag som vetat om att de kanske kunnat ses som relevanta. Man kan ägna en livstid åt att planera den rätta dukningen och de rätta blomdekorationerna till en fest - men i slutänden räcker det med god mat och trevligt sällskap. Om värden är stressad och gästerna inte trivs hjälper inga blomsteruppsättningar i världen.

Efter en stressig vår dräller sakerna i vårt hem överallt. Jag har fått den dotter jag förtjänar: en underbart kreativ liten råddboll som i likhet med sin mor (och far!) gärna river fram och startar allehanda projekt men tröttnar lagom tills det är dags att städa undan. Och nu undrar jag om inte 20/80 regeln går att tillämpa på grejerna i vårt hus också. Jag misstänker att det kanske är 20 % av grejerna som står för 80 % av röran. Och nu tänker jag göra mig av med den femtedelen. Projektplan: tolv veckor. Start i köket. Det är inte sagt att de drällande grejerna är desamma som ska ges bort, men åtminstone frigör det plats.

Ett exempel som inte kommer från köket: vi har fem hjälmar på tre personer. Två är vuxna cykelhjälmar, en är Noras, en är Noras vinterhjälm och den sista är en svart allroundkruka som är Simons. Det är Simons cykelhjälm som är överflödig eftersom han hellre använder den svarta hipsterhjälmen. Han vill spara sin hjälm med att han i slutet av sommaren kommer att delta i ett lopp med jobbet och då är cykelhjälmen svalare. Lösning: han lånar min och hans cykelhjälm går bort. En lätt tjugoprocentare. Svårare blir det med min samling skor men vet ni vad: om jag vill behålla skorna får jag gå hårdare åt böckerna i stället. Och se till att de skor som inte är i vardaglig användning förvaras i skoskåpet.

Men när vår vackra köksspis till vardags ser ut så här

eftersom vi alltid vräker dit allt som ligger på köksbordet när bordet ska dukas måste något göras. Nu ska det rensas. Återkommer med bildbevis!

2 kommentarer:

 1. Men vilken fantastisk spis! Funkar den?

  /Anka - som tar till sig detta med 80-20. Ska nog funta på det nu i långhelgen.

  SvaraRadera
 2. Ja, den funkar! Men vi efter att vi satte in den här http://hemsolen.blogspot.fi/2012/07/nya-vuxenpoang.html
  i fjol använder vi den ganska sällan. Det är ju mysigare att beundra brasa i vardagsrumssoffan, även om det händer att vi eldar i köket ibland. Sen vi installerade jordvärme är behovet inte lika stort för huset är varmare än när vi eldade med olja.

  Det ligger mycket sanning i 80-20. Det är rätt länge sedan jag började tillämpa filosofin på städning, skrivarbete etc. och jag försöker tänka så så ofta jag kommer ihåg. Har aldrig tillämpat det på bråte förr men hoppas det funkar. Vet inte var jag stötte på det första gången men min egen idé är det inte. Lycka till!

  SvaraRadera