lördag 25 maj 2013

Svenskan - ett världsspråk

Sista torsdagen varje månad talar jag om språk i Min morgon i tv, med en inbjuden gäst. Min roll är att vara allmän språkvetare, hitta ämnen och gäster, läsa på och göra frågorna till redaktörerna. Som de inte ställer - de gör ändå som de vill vilket ibland leder till överraskningar - men åtminstone har de ett manus att hålla sig till eller låta bli.

Eftersom Helsingfors universitet förra veckan stod värd för konferensen Svenskans Beskrivning, den största återkommande konferensen som handlar om svenskan, passade jag på att flytta språkinslaget eftersom stan var full av professorer från bland annat Sverige. Professor Catrin Norrby från Stockholms universitet var en av våra plenarföredragshållare och jag passade på att ragga henne till Min morgon vilket hon gärna ställde upp på och vi talade om svenskans ställning i världen och hur Ikea håller på att du-reformera hela världen.

Via Facebook fick jag nys om att Stockholms universitet länkat inslaget här. Det var grymt kul att ha Catrin Norrby i sändning - förutom att hon är en god talare är hon supertrevlig och väldigt proffsig. I princip är jag övertygad om alla människors lika värde, men en misstanke gror om att språkvetare kanske är lite bättre ändå. Vi är så jävligt trevliga.

2 kommentarer:

 1. Ja, visst är vi!

  Kram från Anka - exminerad språkkonsult i svenska från SU.

  (och FET kredd på att ha egen språkspalt i tv!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Kram själv - visst är det en kul bransch!

   Radera