söndag 20 oktober 2013

Höst i vår trädgård

Jag gillar hösten. Efter sommar och sol tycker jag om att ta itu med saker igen, särskilt efter att hösten gjort sitt intåg på riktigt. Promenader i gryningen med frost och röda löv, med regn och gula löv, med stövlar och blöta, bruna löv, med löv som följer med stövlarna in i vår tambur med dörrar till precis vartenda rum i hela huset känns det som, tassa inne med löv under strumporna, löv i pälsen på trasselsudden och löv i varenda sopskyffel.

I dag är det sol och jag har städat undan de sommargrejer som fortfarande varit ute. Ett jobb som känts som ett jobbigt måste under mörka vardagskvällar gick i en handvändning i oktobersolen. Som värmde, när jag satt på vår trappa och tog mig en paus. Krattandet sparar jag till våren: torra löv är så mycket roligare att bära bort än blöta, de har fått skydda och ge näring åt gräsmattan under vintern, och de som inte hinns med tränger gräset och krokusarna igenom snart nog. Vårkrattning är roligare än höststädning. Man får ingen bränna av att höstkratta, hur soligt det än är.

Det klart sämsta med hösten är att man vet att snart är den förbannade vintern här. Men jag ska inte låta det förstöra det faktum att vi i dag har en sanslöst vacker oktoberdag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar