söndag 22 januari 2012

Lycka

Lycka är att vakna klockan elva, gå ner och hitta ett champagneglas halvfullt med rödvin på hallbyrån coh starta datorn för att inse att den senast använts till att ta reda på hur man kommer från Sandkulla till stan halv sju på morgonen. Resterna av en lyckad fest.

Menyn bestod av antingen whisky ur ett dödskallemärkt glas eller bloody mary till apéritif, crème ninon (soppa på frysta ärter med vispad grädde och skumpa i) till förrätt, kaningryta till varmrätt och rooibosglass till dessert. Dessutom chokladpraliner till kaffet. Tanken var att varje rätt var inspirerad av ett, eller flera, av de 101 verk som fanns på vår läslista. Den litterära kopplingen är som följer: bloody mary tänkte jag att hör ihop med Twilight (riktigt, riktigt dålig vampyrbok) och dödskallewhiskyn med Tio små negerpojkar; ärtsoppan var inspirerad av Okänd soldat; kaningrytan var givetvis gjord på de små puppekaninerna i Watership down; glassen var gjord på Precious Ramotswes (damernas detektivbyrå) favoritdryck rött te; chokladpralinerna var fyllda med mouse maker, det vill säga en häxbrygd som förvandlar intet ont anande barn till möss i Roald Dahls Häxorna. Maten gav upphov till roliga samtal om vad folk associerade med vlken bok och det fanns fler goda förslag till nästan varje rätt. Bloody mary kan till exempel koppls ihop med Bibeln, en bok där blodet flödar fritt. Ostbågarna med sin halvmåneform kom folk att tänka på Koranen och nästan all mat går tydligen att förknippa med Fanny Hill, världens äldsta pornografiska roman. Bland annat för att det tydligen kaninas en hel del i den boken. Jag gav den ett försök men kom inte igenom den - den är ganska ensidig, kan man konstatera.

Nu tänker jag starta en maskin disk och sedan sova lite till. Sedan kallar vallokalen. Aj jo, jag vann lästävlingen. Nu har jag ganska många flaskor vin: närmare bestämt en av alla som var med i årets tävling. Fast just nu känns tanken på vin inte särskilt lockande.

4 kommentarer:

  1. Grattis! Med Bibeln i bagaget var det riktigt, riktigt välförtjänst!

    SvaraRadera
  2. Låter som en rolig fest, men crème ninon och Okänd soldat? I en rokka är det nog lite andra ärtor och ingredienser.

    SvaraRadera
  3. Tack, finisar, för gratulationerna! Ulla - jag vet att soldaterna inte fick någon särskilt god soppa. Men desto större orsak att fira dem med skumpa, eller hur?

    SvaraRadera