onsdag 16 mars 2011

Halva himlen

Sexuellt våld är innetemat framom andra i deckare och kriminalfilmer, speciellt i Norden. Jag tycker det är störande, eftersom den enda funktionen det sexuella våldet har i denna genre är underhållning, vilket i sin tur bidrar till att normalisera sexuellt våld och ta bort fokus från vad det i själva verket handlar om: förtryck, slaveri, maktstrukturer och bristen på jämlikhet och jämtälldhet.

Därför ville jag läsa boken "Half the sky - turning oppression into opportunity for women worldwide" av journalistparet Nicholas Kristof och Sheryl WuDunn. Det är en bok jag varmt kan rekommendera för vem som helst. Lika spännande som vilken thriller som helst innehåller den berättelser om hjältar ur det riktiga livet, Davidar i kvinnlig skepnad som fäller (och ibland huger huvudet av) Goliatar i olika skepnad.

Den har bra källor och verkar vederhäftig, och visar på praktiska handlingar på lokalplan som förändrar livet för evigt för de mest utsatta: kvinnor i världens fattigaste hörn. Förtrycket tar sig inte bara uttryck i sexuellt våld (på många håll i Afrika är det farligare att vara kvinna än att vara soldat), utan också i barnsängsdödlighet, brist på rättigheter, könsstympning och så kallat hedersrelaterat våld. På vart och ett av dessa problem presenterar boken en lösning. Inte genom att komma med enkla silver bullet-lösningar, utan genom att försöka komma åt bakomliggande orsaker, attityder och system. Dessutom diskuterar den på ett fördomsfritt och ödmjukt sätt huruvida islam är en kvinnofientlig religion. (Svar: nej. I varje fall inte mer än till exempel kristendomen, när den hamnar i fel händer.)

Läs boken och ge den till alla ni känner. Håll den i omlopp.

Att kalla dessa problem för kvinnoproblem är som att kalla förintelsen för ett judeproblem eller det svarta slaveriet för ett negerproblem, och samtidigt godkänna att de får fortsätta.

1 kommentar:

  1. Nå, så blev det en Adlibris-beställning igen då. Tack för tipset!

    SvaraRadera